Referenser

1. Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har idag. Så kan du återställa denTidningen

Må Bra – Boktipset!

”Ska du läsa en enda bok i år så välj: Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har idag, av Tomas Dalström. Skrämmande och livsviktig läsning om hur vår samtid påverkar vårt mående och vår tankeförmåga. Extremt motiverande till förändringar!”
Må Bra, nr 9, 2017


”Tack för en fantastisk bok. Under de senaste tio åren har jag varit en ambitiös “student of the mind” och din bok är absolut en av de bästa jag har läst. Du skriver pedagogiskt och utan pekpinnar. Det känns som att du gillar mig som läser och verkligen vill mig väl. Jag hamnade i ett gott tillstånd när jag läste vilket underlättade för mig att omsätta informationen till insikter och action.

Som ett resultat av det jag tog med mig från din bok har jag redan nu tagit flera steg till för att skapa bättre förutsättningar för min hjärna. Genom att skapa strukturer i vardagen undviker jag att använda problemlösarkapaciteten i tid och otid. Jag har exempelvis gjort en middagsplanering för hösten och använder timern på telefonen när jag sitter och jobbar koncentrerat. Utifrån din bok kan jag se att jag har använt min hjärna på ett vårdslöst sätt, och jag inser att jag levt för mycket i “alarmcentralsläge”.

Som förälder har jag också fått syn på vad det är som gör att barnen så lätt fastnar i sina iPad-spel, och hur jag som förälder kan hjälpa dem att reglera och begränsa sitt användande. Jag är tacksam över att kunna förmedla kunskapen om hur man tar hand om sin hjärna till dem!

Jag hoppas att många ledare, lärare och föräldrar läser och tillämpar. Jag kommer tipsa alla jag träffar om din bok!”
Anna Eriksson Skarin, konsult inom corporate storytelling


”Författaren Tomas Dalström, har gjort en mycket inspirerande och kritisk genomgång kring hur vår hjärna fungerar. Forskningsreferenserna utgör imponerade länkar.

Boken erbjuder en pedagogisk paketering som ger energi och mersmak till fortsatt kunskapssökande om hur vi bör hantera och kultivera vår plastiska guldklimp, för att undvika att den eroderar!”
Leif Edvinsson, världens första professor i Intellektuellt kapital, Lunds universitet


Nomineras till Årets Marknadsföringsbok 2017

”Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har idag. Så kan du återställa den” nomineras till Årets Marknadsföringsbok 2017.
Sveriges marknadsförbund, 2017-09-13. Läs merLiten hjärna - med texten "Stör mig inte kompis".

För alla som jobbar med arbetsmiljöfrågor

”Tomas Dalströms bok Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har idag handlar om människans viktigaste arbetsredskap, hjärnan, och vad forskningen säger om när den fungerar som bäst. Detta är en ytterst läsvärd bok, för författaren har samlat den kunskap som finns kring hjärnan och hur vi kan använda den på bästa sätt.

Boken är indelad i fem delar som gör det väldigt lätt att följa författarens tankegångar. Nivå 1 handlar om grundläggande saker som läsning, skrivning, inlärning och kreativitet. Vidare på nivå 2 får man som läsare lära sig hur minnet, medvetandet och uppmärksamhet fungerar. Nivå fyra handlar om multitasking, störande miljöer, sömn och pauser. Sista nivån går igenom hjärnans plasticitet, motivation och förändring. Allt detta förklaras på ett enkelt och intressant sätt som gör att man förstår att det snuttifierade samhälle vi lever i idag inte hjälper oss att nå framgång eller att vara produktiva.

Trots att detta är en bok som är skriven för enskilda individer bör boken läsas av alla som jobbar med arbetsmiljöfrågor. En av de största trenderna inom dagens arbetsliv är aktivitetsbaserade kontor eller någon variant av dem. Efter att ha läst Tomas Dalströms bok är jag skeptisk till om vi ska fortsätta med att bygga aktivitetsbaserade arbetsplatser och ska vi göra det behövs det mer tanke bakom detta, så att det hjälper oss individer i stället för att stjälpa oss.”

Vardagsnyttig 5/5
Inspirerande 5/5
Lättillgänglig 4/5
Personal & Ledarskap, 2017-08-31.


”En fullkomligt skrämmande, men också upplyftande insikt, drabbar mig när jag läser denna bok!

Tomas Dalström har lyckats att på ett enkelt och strukturerat sätt beskriva ett mycket komplext ämne, om hur hjärnan tar till sig och processar information, och då har jag arbetat med kommunikation i hela mitt liv.

Det skrämmande är hur fel jag strukturerat mitt eget arbete. Men vilket lyft när jag inser hur mycket större effekt jag själv, men också hela samhället skulle få, av varje arbetad timme om vi strukturerade vårt arbete efter kunskapen som boken ger. Svindlande är tanken på vad effekten av en förändring av vår arbetsmiljö, både på arbetsplatsen men också i alla utbildningsmiljöer, skulle ge i ökad BNP på lång sikt.

Den grafiska modellen Tomas skapat för hur hjärnan tar till sig och processar information är fullkomligt lysande. Illustrationen gör att man lätt förstår hur hjärnan arbetar och vad som krävs för att arbeta effektivt. Modellen hjälper en också att snabbt identifiera störningsmoment och välja bort dessa för att få ett ökat resultat med mindre insats.

Boken kommer att bli en storsäljare. Tomas Dalström du måste ut på turné, den här boken får inte försvinna i mängden, budskapet måste ut!

Så oavsett vem du är, vad du arbetar med eller om du studerar, läs den här boken – den kommer att ge dig helt nya verktyg och göra livet lättare för dig samtidigt som du når bättre resultat.

En uppmaning till politiker, företagsledare, lärare, chefer, kommunikatörer eller arkitekter – du bör utan dröjsmål läsa den här boken, den kommer att vända upp och ner på hur du i din yrkesroll tänker och planerar för andra, samtidigt som du personligen får ett lyft i ditt eget dagliga arbete.”
Sterner de la Mau, ordförande/grundare, MobileLoyalty


Liten hjärna - med texten "Stör mig inte kompis".

Borde vara obligatorisk läsning för alla gymnasieelever, eller åtminstone lärarstudenter och lärare

”En av mina personliga käpphästar är bristen på träning i studieteknik i skolan. Det är särskilt viktigt nu när vi vet att ”att lära sig att lära” är nyckeln till framtiden och att metakognition är väsentligt i lärprocessen.

Tomas Dalströms bok, Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har idag – så kan du återställa den borde vara obligatorisk läsning för alla gymnasieelever, eller åtminstone lärarstudenter och lärare.

Dalström sammanfattar forskningen om arbetsminnet och lägger skickligt fram bevisen för att det är för många störningsmoment i vårt moderna samhälle som hindrar koncentration och fokus.

Dalström, som även tidigare har skrivit om läs-och skrivfärdigheter, ger exempel på strategier somkan hjälpa oss och våra elever att lyckas ännu bättre med sitt lärande – inklusive att läsa och skriva.

Jag föreslår att Tomas även skriver en lärarhandledning till boken för att underlätta för lärare att gå igenom bokens teori och praktik med sina elever. Att ge eleverna råd i konsten att lära och koncentrera sig bör vara ett av skolans huvuduppdrag.”
John Steinberg, doktor i pedagogik, författare och föreläsare


Jag har läst Tomas Dalströms bok ”Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har idag”. Läs den skolfolket.

Den bör vara obligatorisk för alla beslutsfattare i den svenska skolvärlden!

Vi har en himla massa kunskap i dag om hur hjärnan fungerar. Ändå tas det beslut som är populistiska (häftiga) i stället för förståndiga!?”
Renate Helenson, ämneslärare matematik, kemi, fysik och biologi, Stockholm


Liten hjärna - med texten "Stör mig inte kompis".”Tomas Dalström bok ´Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har idag´ är en bok alla chefer och företagsledare borde läsa.

Tomas skriver: ”Tänk dig att du kastar in en liten, mental handgranat var elfte minut i hjärnan. Det är vad som sker när du sitter i ett kontorslandskap. Eller att du detonerar en var fjärde minut. Så ofta kollar en medelanvändare mobilen. Tänk dig att du kombinerar dem…

Jag som jobbar med att utbilda chefer i att förebygga psykosocial ohälsa, ser kopplingar mellan det Tomas skriver och den psykosociala ohälsa som jag ofta ser exempel på ute i företag och organisationer.

Boken väcker genast tankar och idéer om hur man kan jobba praktiskt för att skapa friskare organisationer där vi alla mår bättre. En bok som alla kan känna igen sig i. En viktig bok så läs den!”
Lasse Frisk, konsult och utbildare inom ledarskap och psykosocial arbetsmiljö för chefer


”Idag vill jag slå ett slag för en mycket intressant bok jag haft förmånen att läsa i sommar. Boken heter ‘Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har idag‘ och handlar om hur svårt vi numera har att fokusera på en sak i taget.

Otroligt intressant och tankeväckande. Bland annat tar författaren upp detta med multi-tasking, och (precis som min egen teori som jag aldrig har kunnat förklara särskilt bra) dödar författaren myten om att det skulle vara smart att göra flera saker på en gång. Och inte nog med det: han förklarar med hjälp av ultramodern hjärnforskning varför det är på det viset.

Ledtråd: 2008 kom två stora nyheter som påverkar oss mer än vi tror. Vilka kan det ha varit? Om du vill bli mer effektiv kanske det här är boken för dig? 
Thomas Eriksson, författare och föreläsare. Han har skrivit Omgiven av idioter och Omgiven av psykopaterLiten hjärna - med texten "Stör mig inte kompis".”När jag började läsa boken kom jag genast att tänka på Nicholas Carr’s bok The Shallows*, från 2011, med underrubriken ”What the internet is doing to our brains”. Men jag kan inte minnas att jag lärde mig så mycket av den som jag gjort av din bok.
 
Då jag läste The Shallows gav den en signal om att ”det kan bli jobbigt för våra hjärnor”. Med din bok upplever jag det konkret. Varje ord känns innehållsrikt. Det har fått mig att ge akt på hur jag själv agerar.
 
Tack för boken. Jag är glad för den och jag är 100% säker på att vi kommer att diskutera detta ämne i stor omfattning i framtiden!”
Jerker Pettersson, trendanalytiker, strateg och projektledare, Staxo AB
* Boken nominerades 
Pulitzerpriset 2011.


 ”I en tid när allt fler är utbrända eller känner sig stressade utan att förstå riktigt varför, är Tomas Dalströms bok en oerhörd viktig tankeställare. Han har systematiskt tröskat igenom en omfattande forskningslitteratur om när och hur hjärnan arbetar som bäst. Ändå är boken lättläst och spännande.

För de flesta läsare, även mig, ger den också en behövlig knuff att lägga undan mobilen några timmar om dagen och låta hjärnan koncentrera sig. Det tycks vara en förmåga som alltmer går förlorad.”
Stefan Fölster, författare av Robotrevolutionen och chef för Reforminstitutet”Tomas Dalströms böcker och föreläsningar om hjärnans villkor för inlärning har totalt förändrat min syn på mitt yrkesutövande som gymnasielärare.

Jag har nu fått full bekräftelse på mina farhågor att det är nästan helt meningslöst att försöka förmedla kunskap i ett klassrum med mobiltelefoner.

Till all lycka har  merparten av mina elever kommit till samma insikt; de parkerar numera sina mobiler på behörigt avstånd under mina lektioner.

Jag hoppas innerligt att den här kunskapen sprider sig som ringar på vattnet i hela den pedagogiska världen. Dessutom handlar multitasking inte bara om ungdomars bristande fokus, utan även om oss vuxna som också får allt mindre uträttat på arbetet på grund av störmoment omkring oss.”
Ylva Slagbrand, Leg. gymnasielärare TY/SV

2. Om Bäst i text Läseboken/Skrivboken

”Det här är min favorit-textbok genom tiderna. Din bok hjälper mig att stärka övertygelsen och ger mig energi att fortsätta jobba för ett tydligt och klart språk.
Karina Johansson, informatör, Specialpedagogiska skolmyndigheten


”Alla som vill bli bäst i text bör genast sluka Bäst i text. Den innehåller mycket intressant fakta som ger många bra tankeställare och insikter. Vi läser till exempel 25 % långsammare på skärm jämfört med på papper! Även läsförståelsen försämras vid digital läsning. Allra mest gillade jag när Dalström ställer sig frågan hur många felaktiga beslut som tas för att läsaren inte förstått vad den läst?”
Katarina Gospic, hjärnforskare samt grundare och ägare till Brainbow Labs AB. Hon har skrivit boken ”Välj Rätt”.


”…att öka kunskapen om läs- och skrivprocessen med utgångspunkt i forskning om hjärnan… Boken är initierad och intressant – läsvärd för en bred målgrupp som t.ex. studerande, pedagoger, professionella läsare och skribenter och överhuvudtaget alla som är nyfikna på att förkovra sig inom området.”
Bibliotekstjänsts recension 2014-02-06, BTJ-häfte 6, 2014


Ju mer man tränger in i vad läsning är och hur det fungerar, desto mer övertygad blir man om detta. Varför är det då så? Jo, svaret finns i Tomas Dalströms bok Bäst i text Skrivboken/Läseboken, som handlar om hur det går till.

Bast-i-text-omslag 435 kbjpegUnder årens lopp har jag läst mycket litteratur om hur detta mysterium fungerar och när jag tyckt mig ha kollen, så visar sig svaret ändå vara en förenkling. Vi har helt enkelt svårt att förklara det för att det är så komplext. Till slut upprepar den ena boken oftast vad den andra sagt. Eller så behandlar det någon mindre del av ämnet. Men det finns undantag.

Det fascinerande med den är att han själv är skribent, att han arbetar med språket och har stor kunskap om hur hjärnan fungerar. Han kopplar alltså hantverket till våra kognitiva förmågor på ett mycket kreativt sätt, så att man får nya infallsvinklar på hur det komplexa läsandet går till.

Tomas Dalström har också kunskap om olika lässvårigheter som han allt som oftast flikar in i resonemanget. Därmed förklarar han skillnaderna i våra förmågor på ett klargörande sätt utifrån språket som ett verktyg vi använder för att göra oss förstådda.
Torbjörn Lundgren, sakkunnig i Lättlästutredningen 2013 och ordförande i Dyslexifonden. Läs hela recensionen här.


Bäst i text er lettlest og interessant lesning og representerer noe nytt. Den er relevant for alle som arbeider med tekster av ulike slag. Boken henvender seg til et bredt spekter av profesjoner og yrkesgrupper og den anbefales på det varmeste.
Boken er relevant for dagens skole og konkretiserer med  ny kunnskap mange av de utfordringer skolen står overfor, enten det gjelder bevisstgjøring i bruk av teknologi i skolen eller arbeide med å bedre lese- og skriveferdigheter blant elever.”
Hilde E. Jenssen, sosionom og lærer i ungdomsskolen, Mo i Rana, Norge


”Hjärnan har huvudrollen i Bäst i text. Boken får mig att se på texter och hur de produceras på ett helt nytt sätt. Den bygger på vetenskapliga rapporter och intervjuer Tomas Dalström har gjort med bland annat några av Sveriges mest namnkunniga forskare. Intressant! Många råd och tips. Alla som skriver eller beställer texter borde läsa Bäst i text.”
Jan Fager, vd, Sveriges marknadsförbund


”Fick din bok idag och kunde givetvis inte låta bli att börja läsa i den. Har självklart inte hunnit så långt, men det jag hunnit gör att jag gärna vill beställa en bok till för en väns räkning. Hade tänkt att hon kunde få låna min när jag var klar, men den här boken lånar man ogärna ut. Däremot ger man gärna bort ett exemplar.”
Kjell Engström, skribent


Gillar den nya boken skarpt och rekommenderar alla som skriver att läsa den! Det har gått några år sen förra boken och Tomas Dalström har läst mer litteratur i ämnet och gjort intressanta intervjuer med forskare. Så nu är Bäst i text – Läseboken/Skrivboken ännu bättre! Vi kommer definitivt att fortsätta använda den på våra utbildningar.”
Maria Olin, rektor Medieinstitutet


Den bästa boken i mannaminne om hur vi skriver och läser. Jag tycker Bäst i text är värd många WOW! Lärare, föräldrar, politiker, kommunikatörer, journalister och blivande författare borde läsa boken. Den är också utmärkt som kursbok i skrivarkurser.”
Marja-Riitta Ritanoro, grundare av MKFC som utbildar i 15 länder samt före detta rektor, lärare och specialpedagog

 


”Läser med glädje Bäst i text. Den är välskriven och lättläst, så jag slukade den med intresse under några pendeltågsresor till och från jobbet. Är man det minsta intresserad av språk och skrivande så bjuder den på en enkel och – som det verkar – mycket vederhäftig översikt över forskningen kring hur hjärnans läsprocess fungerar. Vissa saker känner man igen, annat är överraskande.”
Niklas Munter, editor in Chief, Group Communications, SEB


”Jag pratar ofta om och refererar till Tomas Dalströms bok Bäst i text. Boken öppnade mina ögon i rollen som författare och skribent och den har fått mig att fundera över hur jag ska formulera mina meningar för att verkligen nå ut till min läsare.

Att bara skriva utifrån mig själv och försöka skapa ett vackert eller byråkratiskt språk fungerar inte i alla lägen. Det viktigaste är att jag inte glömmer vem det är som ska ha den största glädjen/nyttan av min text.  Vill jag bli respekterad av min läsare måste jag också visa henne respekt från första början och det gör jag genom väl valda ord och meningar. Det här är bara en del av allt jag lärde mig av att läsa Tomas Dalströms bok och jag kan rekommendera den varmt till alla som är intresserade av läsande och skrivande.”
Gisela Jansson, författare


”Att det är jättejobbigt att skriva är förvisso ingen nyhet efter typ 100 års arbete med idéer och texter. Men efter Tomas Dalströms frukostseminarium – och med boken Bäst i text i hand – vet jag varför och mer om hur jag ska hantera det för att bli ännu bättre.”
Björn Hermansson,
copywriter, Gracemill Communication


3. Om mina föreläsningar

”Mycket intressant och duktig föreläsare.”
Viktigt ämne i tiden. Mersmak!”
”Duktig! Kunde lätt förmedla det han ville.”
bastitext”Intressant. Hade velat höra mer.”
Lite nya kunskaper som jag kan ha användning av.”
Mycket bra!
Föreläsning om responsiv design med utgångspunkt från hjärnan. En årligen återkommande utbildningsdag, Plural, för informatörer i Norr- och Västerbotten


Otroligt lärorikt, intressant och bra. Visdom.
En deltagare i kvällskursen ”Skriftlig kommunikation”. Målgrupp: Yrkesverksamma kommunikatörer. Arrangör: Medieinstitutet.


Inspirerande föreläsning –  jag  vill bara höra mer!”
Gunilla Styhr, journalist, skribent, webbredaktör, Uppsala universitet
Arrangör: Suniweb – Sveriges universitets och högskolors webbnätverk 


”Jag går från föreläsningen… glad och inspirerad över att äntligen ha fått höra den responsiva design-lösningen problematiserad, en problematisering jag tycker jag hör alldeles för sällan.”
Magdalena Munther, språkkonsult, Kommunikationsenheten, Umeå universitet.
Arrangör: Suniweb – Sveriges universitets och högskolors webbnätverk.

”Det är inte bara intressant att ta del av Tomas Dalströms rön, det är en nödvändighet för den som vill förstå VARFÖR somliga texter berör medan andra bara stör.”
Björn Rietz, copywriter – tidigare vd Sveriges kommunikationsbyråer


Det är utan tvekan en av de mest givande och lärorikaste föreläsningar jag någonsin gått på, även utanför skolan.

Det du föreläste om är till en jättestor hjälp överallt, speciellt inom mitt kommande yrke. Samtidigt lärde man sig mycket om sig själv och varför man har haft vissa tankar tidigare.

Därför får du 10 av 10 möjliga från mig, gällande både ämnet, retorik och intresse!
Sandra Eriksson, studerande, Medieinstitutet och nyutexaminerad utbildningsproducent blended learning”Vilken start i Sunne kommuns klarspråksprojekt! Tomas Dalström gav oss med sin föreläsning viktiga svar på hur vi gör det lättare för hjärnan att uppfatta budskap.

I fortsättningen fokuserar vi på den som faktiskt ska läsa och förstå det vi skriver. Vi är inspirerade.”
Anneli Jansson, informationsstrateg, Sunne kommun

 


Tomas Dalströms öppnar ögonen för oerhört intressanta samband. I sin föreläsning visar han en förmåga att förankra teoretiska kunskaper i begripliga sammanhang.

Att han är ledig till sitt sätt, opretentiös och skicklig på att få kontakt med dem som lyssnar, gör inte saken sämre.”
Hans Wiechel, universitetsadjunkt och lärare på journalistprogrammen, vid Institutionen för medie- och kommunikationsvetenskap, Umeå universitet.


Tomas har hjälpt oss mot målet att bli ”Sveriges Bästa Spelsajt”. Under 5 dagar förmedlade han sina unika kunskaper om hur text påverkar oss och hur vi skapar intressant och relevant innehåll för läsaren.Inspirerande!
Therése Lindström, säljchef, svenskaspel.se Utbildningen har genomförts i samarbete med Medieinstitutet.

”Finansinspektionen arbetar många gånger med abstrakta och komplexa uppgifter och vi behöver ständigt sträva efter att uttrycka oss enkelt och begripligt.

Det blev en inspirerande eftermiddag med Tomas! Jag har stort utbyte av de kunskaper han förmedlade för att göra vår kommunikation tydligare.”
Karin Hallgren, informationschef, Finansinspektionen


Kommunikationspaletten - svartMycket bra, inspirerande och tankeväckande kurs. Teorier och konkreta råd baserade på forskning. Fick upp i alla fall mina ögon för hur jag kan förbättra mina texter.”
Eva Faler Hedberg, journalist, PointLex. Arrangör: Sveriges Tidskrifter.

”Det bästa med Tomas seminarium är kopplingen till vetenskapliga rön och aktuell forskning om hjärnan och läsprocessen.
Det ger många tänkvärda idéer att ta med sig om man vill få fram ett budskap, eller förmedla kunskap, till andra.”
Eva M Torsson, vd, SAUF, Sveriges Auktoriserade Utbildningsföretag


”Vi arrangerar seminarier tillsammans med Tomas Dalström. Vår utvärdering visar att 100 procent skulle rekommendera någon annan att gå på nästa seminariedag om ”hur ni blir bäst i text”. 100 procent tycker även att dagen är prisvärd.”
Pierre Du Rietz, vd/chefsanalytiker, Web Service Award


”Det är härligt att kunna provocera med påståenden som faktiskt är sanna! På en byrå måste du ta i för att nå fram.
Jag har redan använt Tomas sanningar i det dagliga och rekommenderat våra egna kreatörer att lyssna på honom med egna öron.”
Sofia Kinberg, byråchef och projektledare, Food & Friends. Arrangör: Sveriges kommunikationsbyråer.

 


”Tomas Dalström är lysande och hans teorier och tankar skapar nya tankar…
Att höra honom berätta om hur vår hjärna tar emot text och bild är oerhört lärorikt.

Du får större förståelse för varför vi människor har svårt att läsa visa artiklar, annonser eller böcker.”
Lars G Karlsson, MD/ Visual Director, Producenterna


”Efter att ha lyssnat till Tomas Dalströms seminarium och läst hans bok fick redaktionen insikter om vad som skiljer läsande och skrivande på skärm från läsande och skrivande på papper.
Några av insikterna kunde vi omsätta i praktiken direkt, andra har dykt upp senare när vi diskuterat våra texter i tidningen och på nätet.”
Christina Mörk, chefredaktör Tandläkartidningen


I Arkiv