Referenser

  1. Om Bäst i text Läseboken/Skrivboken
  2. Om mina föreläsningar

1. Om Bäst i text Läseboken/Skrivboken

”Tomas Dalströms öppnar ögonen för oerhört intressanta samband. I sin föreläsning visar han en förmåga att förankra teoretiska kunskaper i begripliga sammanhang.

Att han är ledig till sitt sätt, opretentiös och skicklig på att få kontakt med dem som lyssnar, gör inte saken sämre.”
Hans Wiechel, universitetsadjunkt och lärare på journalistprogrammen, vid Institutionen för medie- och kommunikationsvetenskap, Umeå universitet.

”Det här är min favorit-textbok genom tiderna. Din bok hjälper mig att stärka övertygelsen och ger mig energi att fortsätta jobba för ett tydligt och klart språk.
Karina Johansson, informatör, Specialpedagogiska skolmyndigheten

”Alla som vill bli bäst i text bör genast sluka Bäst i text. Den innehåller mycket intressant fakta som germånga bra tankeställare och insikter. Vi läser till exempel 25 % långsammare på skärm jämfört med på papper! Även läsförståelsen försämras vid digital läsning. Allra mest gillade jag när Dalström ställer sig frågan hur många felaktiga beslut som tas för att läsaren inte förstått vad den läst?”
Katarina Gospic, hjärnforskare samt grundare och ägare till Brainbow Labs AB. Hon har skrivit boken ”Välj Rätt”.

Jag anser att det är en demokratifråga att texter är skrivna på läsarens villkor i en verksamhet som min. Jag rekommenderar Bäst i text till alla som producerar text i jobbet.”
Karina Johansson, informatör, Specialpedagogiska skolmyndigheten

”…att öka kunskapen om läs- och skrivprocessen med utgångspunkt i forskning om hjärnan… Boken ärinitierad och intressant – läsvärd för en bred målgrupp som t.ex. studerande, pedagoger, professionella läsare och skribenter och överhuvudtaget alla som är nyfikna på att förkovra sig inom området.”
Bibliotekstjänsts recension 2014-02-06, BTJ-häfte 6, 2014

”Ju mer man tränger in i vad läsning är och hur det fungerar, desto mer övertygad blir man om detta. Varför är det då så? Jo, svaret finns i Tomas Dalströms bok Bäst i text Skrivboken/Läseboken, som handlar om hur det går till.

Bast-i-text-omslag 435 kbjpegUnder årens lopp har jag läst mycket litteratur om hur detta mysterium fungerar och när jag tyckt mig ha kollen, så visar sig svaret ändå vara en förenkling. Vi har helt enkelt svårt att förklara det för att det är så komplext. Till slut upprepar den ena boken oftast vad den andra sagt. Eller så behandlar det någon mindre del av ämnet. Men det finns undantag.

Det fascinerande med den är att han själv är skribent, att han arbetar med språket och har stor kunskap om hur hjärnan fungerar. Han kopplar alltså hantverket till våra kognitiva förmågor på ett mycket kreativt sätt, så att man får nya infallsvinklar på hur det komplexa läsandet går till.

Tomas Dalström har också kunskap om olika lässvårigheter som han allt som oftast flikar in i resonemanget. Därmed förklarar han skillnaderna i våra förmågor på ett klargörande sätt utifrån språket som ett verktyg vi använder för att göra oss förstådda.
Torbjörn Lundgren, sakkunnig i Lättlästutredningen 2013 och ordförande i Dyslexifonden. Läs hela recensionen här.

Bäst i text er lettlest og interessant lesning og representerer noe nytt. Den er relevant for alle som arbeider med tekster av ulike slag. Boken henvender seg til et bredt spekter av profesjoner og yrkesgrupper og den anbefales på det varmeste.
Boken er relevant for dagens skole og konkretiserer med  ny kunnskap mange av de utfordringer skolen står overfor, enten det gjelder bevisstgjøring i bruk av teknologi i skolen eller arbeide med å bedre lese- og skriveferdigheter blant elever.”
Hilde E. Jenssen, sosionom og lærer i ungdomsskolen, Mo i Rana, Norge

”Hjärnan har huvudrollen i Bäst i text. Boken får mig att se på texter och hur de produceras på ett helt nytt sätt. Den bygger på vetenskapliga rapporter och intervjuer Tomas Dalström har gjort med bland annat några av Sveriges mest namnkunniga forskare. Intressant! Många råd och tips. Alla som skriver eller beställer texter borde läsa Bäst i text.”
Jan Fager, vd, Sveriges marknadsförbund

”Fick din bok idag och kunde givetvis inte låta bli att börja läsa i den. Har självklart inte hunnit så långt, men det jag hunnit gör att jag gärna vill beställa en bok till för en väns räkning. Hade tänkt att hon kunde få låna min när jag var klar, men den här boken lånar man ogärna ut. Däremot ger man gärna bort ett exemplar.”
Kjell Engström, skribent

”Gillar den nya boken skarpt och rekommenderar alla som skriver att läsa den! Det har gått några år sen förra boken och Tomas Dalström har läst mer litteratur i ämnet och gjort intressanta intervjuer med forskare. Så nu är Bäst i text – Läseboken/Skrivboken ännu bättre! Vi kommer definitivt att fortsätta använda den på våra utbildningar.”
Maria Olin, rektor Medieinstitutet

”Den bästa boken i mannaminne om hur vi skriver och läser. Jag tycker Bäst i text är värd många WOW! Lärare, föräldrar, politiker, kommunikatörer, journalister och blivande författare borde läsa boken. Den är också utmärkt som kursbok i skrivarkurser.”
Marja-Riitta Ritanoro, grundare av MKFC som utbildar i 15 länder samt före detta rektor, lärare och specialpedagog

bastitext”Läser med glädje Bäst i text. Den är välskriven och lättläst, så jag slukade den med intresse under några pendeltågsresor till och från jobbet. Är man det minsta intresserad av språk och skrivande så bjuder den på en enkel och – som det verkar – mycket vederhäftig översikt över forskningen kring hur hjärnans läsprocess fungerar. Vissa saker känner man igen, annat är överraskande.”
Niklas Munter, editor in Chief, Group Communications, SEB

”Jag pratar ofta om och refererar till Tomas Dalströms bok Bäst i text. Boken öppnade mina ögon i rollen som författare och skribent och den har fått mig att fundera över hur jag ska formulera mina meningar för att verkligen nå ut till min läsare.

Att bara skriva utifrån mig själv och försöka skapa ett vackert eller byråkratiskt språk fungerar inte i alla lägen. Det viktigaste är att jag inte glömmer vem det är som ska ha den största glädjen/nyttan av min text.  Vill jag bli respekterad av min läsare måste jag också visa henne respekt från första början och det gör jag genom väl valda ord och meningar. Det här är bara en del av allt jag lärde mig av att läsa Tomas Dalströms bok och jag kan rekommendera den varmt till alla som är intresserade av läsande och skrivande.”
Gisela Jansson, författare

”Att det är jättejobbigt att skriva är förvisso ingen nyhet efter typ 100 års arbete med idéer och texter. Men efter Tomas Dalströms frukostseminarium – och med boken Bäst i text i hand – vet jag varför och mer om hur jag ska hantera det för att bli ännu bättre.”
Björn Hermansson, copywriter, Gracemill Communication


2. Om mina föreläsningar

”Mycket intressant och duktig föreläsare.”
”Viktigt ämne i tiden. Mersmak!”
”Duktig! Kunde lätt förmedla det han ville.”
bastitext”Intressant. Hade velat höra mer.”
”Lite nya kunskaper som jag kan ha användning av.”
”Mycket bra!”
Föreläsning om responsiv design med utgångspunkt från hjärnan. En årligen återkommande utbildningsdag, Plural, för informatörer i Norr- och Västerbotten

Otroligt lärorikt, intressant och bra. Visdom.
En deltagare i kvällskursen ”Skriftlig kommunikation”. Målgrupp: Yrkesverksamma kommunikatörer. Arrangör: Medieinstitutet.

Inspirerande föreläsning –  jag  vill bara höra mer!”
Gunilla Styhr, journalist, skribent, webbredaktör, Uppsala universitet
Arrangör: Suniweb – Sveriges universitets och högskolors webbnätverk 

”Jag går från föreläsningen… glad och inspirerad över att äntligen ha fått höra den responsiva design-lösningen problematiserad, en problematisering jag tycker jag hör alldeles för sällan.”
Magdalena Munther, språkkonsult, Kommunikationsenheten, Umeå universitet.
Arrangör: Suniweb – Sveriges universitets och högskolors webbnätverk.

”Det är inte bara intressant att ta del av Tomas Dalströms rön, det är en nödvändighet för den som vill förstå VARFÖR somliga texter berör medan andra bara stör.”
Björn Rietz, copywriter – tidigare vd Sveriges kommunikationsbyråer

”Det är utan tvekan en av de mest givande och lärorikaste föreläsningar jag någonsin gått på, även utanför skolan.

Det du föreläste om är till en jättestor hjälp överallt, speciellt inom mitt kommande yrke. Samtidigt lärde man sig mycket om sig själv och varför man har haft vissa tankar tidigare.

Därför får du 10 av 10 möjliga från mig, gällande både ämnet, retorik och intresse!
Sandra Eriksson, studerande, Medieinstitutet och nyutexaminerad utbildningsproducent blended learning

”Vilken start i Sunne kommuns klarspråksprojekt! Tomas Dalström gav oss med sin föreläsning viktiga svar på hur vi gör det lättare för hjärnan att uppfatta budskap.

I fortsättningen fokuserar vi på den som faktiskt ska läsa och förstå det vi skriver. Vi är inspirerade.”
Anneli Jansson, informationsstrateg, Sunne kommun

Tomas har hjälpt oss mot målet att bli ”Sveriges Bästa Spelsajt”. Under 5 dagar förmedlade han sina unika kunskaper om hur text påverkar oss och hur vi skapar intressant och relevant innehåll för läsaren.Inspirerande!
Therése Lindström, säljchef, svenskaspel.se
Utbildningen har genomförts i samarbete med Medieinstitutet.

”Finansinspektionen arbetar många gånger med abstrakta och komplexa uppgifter och vi behöver ständigt sträva efter att uttrycka oss enkelt och begripligt.

Det blev en inspirerande eftermiddag med Tomas! Jag har stort utbyte av de kunskaper han förmedlade för att göra vår kommunikation tydligare.”
Karin Hallgren, informationschef, Finansinspektionen

Kommunikationspaletten - svart”Mycket bra, inspirerande och tankeväckande kurs. Teorier och konkreta råd baserade på forskning. Fick upp i alla fall mina ögon för hur jag kan förbättra mina texter.”
Eva Faler Hedberg, journalist, PointLex. Arrangör: Sveriges Tidskrifter.

”Det bästa med Tomas seminarium är kopplingen till vetenskapliga rön och aktuell forskning om hjärnan och läsprocessen.
Det ger många tänkvärda idéer att ta med sig om man vill få fram ett budskap, eller förmedla kunskap, till andra.”
Eva M Torsson, vd, SAUF, Sveriges Auktoriserade Utbildningsföretag

”Vi arrangerar seminarier tillsammans med Tomas Dalström. Vår utvärdering visar att 100 procent skulle rekommendera någon annan att gå på nästa seminariedag om ”hur ni blir bäst i text”. 100 procent tycker även att dagen är prisvärd.”
Pierre Du Rietz, vd/chefsanalytiker, Web Service Award

”Det är härligt att kunna provocera med påståenden som faktiskt är sanna! På en byrå måste du ta i för att nå fram.
Jag har redan använt Tomas sanningar i det dagliga och rekommenderat våra egna kreatörer att lyssna på honom med egna öron.”
Sofia Kinberg, byråchef och projektledare, Food & Friends. Arrangör: Sveriges kommunikationsbyråer.

”Vi har haft stor hjälp av göra en textoptimering på vår webbplats. Med hjälp av den har vi tagit bort många hinder för läsning som fanns tidigare.
Det har blivit lättare för läsaren att navigera i texten”
Peter Bergh, vd, Föreningen Svensk Programvaruindustri

”Tomas Dalström är lysande och hans teorier och tankar skapar nya tankar…
Att höra honom berätta om hur vår hjärna tar emot text och bild är oerhört lärorikt.

Du får större förståelse för varför vi människor har svårt att läsa visa artiklar, annonser eller böcker.”
Lars G Karlsson, MD/ Visual Director, Producenterna

”Efter att ha lyssnat till Tomas Dalströms seminarium och läst hans bok fick redaktionen insikter om vad som skiljer läsande och skrivande på skärm från läsande och skrivande på papper.
Några av insikterna kunde vi omsätta i praktiken direkt, andra har dykt upp senare när vi diskuterat våra texter i tidningen och på nätet.”
Christina Mörk, chefredaktör Tandläkartidningen


I Arkiv